Kezdőlap arrow Hírek arrow A VERSES SZENTÍRÁS
A VERSES SZENTÍRÁS PDF Nyomtatás E-mail
Sokunk örömére, ismét megjelent jászárokszállási "szentember" Verses Szentírása.
Ezúttal teljes terjedelmében, hasonmás kiadásban, azokkal a színes képekkel amelyek az 1920-as években tervezett német nyelvű kiadáshoz készültek.

A magyar bibliakiadások sorában külön helye és története van a verses formában átírt Bibliának, népszerű nevén a Verses Szentírásnak. Első alkalommal 1899-ben jelent meg, e maga nemében páratlan mű az Egri Nyomda Rt. kiadásában.

A több kiadást megért mű 1932-ig több tízezer példányban fogyott el, ma már legnagyobb könyvtárainkban sem lelhető fel, kuriózumnak számít.

A Verses Szentírás , amely féltett kincsként nemzedékről nemzedékre öröklődött, népünk vallásos érzületének táplálója volt, jász-, matyó-, és palócvidék öregjeinél a mai napig is az.

A verses formában írt, érzelmi telítettségű történetek önkéntelen, behízelgő módon lopódznak az emberek szívébe. A rendkívül gazdag szókincsű, némely részében megdöbbentő leleményességű Verses Szentírás irodalmi értékrendje messze kiemelkedik kora bárminő ilyen jellegű kísérletei közül."

(Részlet Molnár V. Józsefnek a hasonmás kiadáshoz írt előszavából)

Vélemények a Verses Szentírásról :

Bálint Sándor professzor :

" a szerző stílusát, versírói gyakorlatát már erősen befolyásolta kora népies hitbuzgalmi folyóiratainak finomkodó szentimentalizmusa, de még sokat megőrzött a népköltészet meleg közvetlenségéből, képszerűségéből, a régimódi kántorpoézis kenetességéből, de a vőfélyversezetek pattogó ritmusából is "

Bán Imre professzor :

" Varga Bibliája kimeríthetetlen kincsestár"

dr.Antalóczy Lajos pápai prelátus, érseki könyvtárigazgató :

"Nem csupán az idősebbeknek, de a lelki haszon reményében bizalommal ajánljuk ezeket a lapokat a fiataloknak is, annak ellenére, hogy a képi tömegkommunikáció s a nyomtatott irodalom egész arzenálja árasztja el világunkat. A Verses Szentírás rendkívül hatékony segítséget tud nyújtani a szétszórt magyarságnak is, hogy ápolják és megőrizzék nyelvi, szellemi és lelki kultúrájukat.

Ezen lapokat olvasva hátha megszólalnak a szívekben az igazi emberi értékek húrjai, s az istenhit, a hazaszeretet, az áldozat, a hősiesség példái vágyat ébresztenek a lelkekben. Ezen építő és megtartó értékek szükségesek az emberi élet teljességéhez. Ha nyitott lélekkel vesszük kézbe ezt a kiadványt, minden tekintetben hasznunkra lehet. Katartikus hatásával nemesítheti a szívet és lelket, szebbé és tartalmasabbá teheti életünket.

Az Egri Líceum kápolnájában tartott nagy sikerű díszbemutatón részt vett Dr. Ternyák Csaba, egri érsek, Habis László, Eger megyei jogú város polgármestere és Dr. Löffler Erzsébet, Főegyházmegyei Könyvtár igazgatója.

A könyv megrendelhető a terjesztőtől:

Ára: 5800 Ft + postaköltség