Kezdőlap arrow Hírek arrow SAJTÓKÖZLEMÉNY
SAJTÓKÖZLEMÉNY PDF Nyomtatás E-mail

A magyar megosztottság jelképévé vált 2004-es népszavazás harmadik évfordulóján az aláíró szervezetek hitet tesznek az ezerféle, kül- és belpolitikai eszközzel szétszakítani próbált magyar nemzet egysége mellett.

A helyzet 2004. december 5. óta jelentősen változott: Magyarország csatlakozott a schengeni egyezményhez. Ezzel a nem-uniós országban élő magyar nemzettársaink még jobban elszakadnak tőlünk, sőt, bizonyos értelemben kirekesztetnek Európából is. Magára hagyottságuk, kiszolgáltatottságuk a tűrőképesség határáig fokozódhat.

Különösen bizonytalan a délvidéki magyarság jövője. A szerbiai belpolitikai válság, a várható újabb, a Vajdaságban letelepítendő menekültáradat, ezzel összefüggésben a már zajló házösszeírások, a magyar fiataloknak szóló katonai behívók mind-mind egy újabb súlyos konfliktus ijesztő előjelei lehetnek.
Az események Délvidéken etnikai katasztrófához, az anyaországban pedig politikai menekülthullám érkezéséhez vezethetnek, melyek következményei mind európai, mind összmagyar, mind magyar belpolitikai szempontból beláthatatlanok.

Ezért arra kérjük a nemzet cselekvőképes részét, tegyen meg mindent azért, hogy a délvidéki és a kárpátaljai magyarság szülőföldjén békésen, boldogan megmaradhasson, gyarapodhasson!

Közös testületet állítunk fel a meglévő lehetőségek felkutatására és jobb kihasználására, különösképpen a kettős állampolgárság tekintetében.

Csatlakozva a határon túli, elsősorban délvidéki szervezetek kéréséhez, ismételten követeljük, hogy a Magyar Országgyűlés is foglalkozzon az állampolgárság visszaadásának lehetőségével. Kérjük a Magyar Országgyűlés minden egyes képviselőjét, hogy az Európa Unió Alkotmányának kérdésében ne döntsenek addig, amíg a határon túli magyarok vissza nem kapják az állampolgárságukat.

Anyaországi testvérközösséget keresünk az azt óhajtó délvidéki és kárpátaljai iskoláknak, egyesületeknek, egyházközségeknek, gyülekezeteknek és maguknak a településeknek, hogy a magyarok közti kapcsolattartás már eddig is meglévő formái tovább épüljenek, illetve kiteljesedhessenek.
Mától fogva tehát a Magyarországért Egyesület, 1277. Budapest, Pf. 10. postacímre, illetve a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. email címre várjuk határon túli testvéreink, és a nekik segítő jobbot nyújtó Magyarországi közösségek jelentkezését, hogy minél előbb egymásra találhassanak.
Támogató honfitársaink és további segítő szándékú szervezetek jelentkezését várjuk, illetve kérünk mindenkit, hogy jelen nyilatkozatunkat terjessze!

Isten előtti és nemzetünk jövőjéért érzett felelősségünk tudatában, a Magyar Összetartozás 2007. évi napján, december 9.-én:
Makovecz Imre sk.
Magyarországért Egyesület
Örökség Népfőiskolai Szövetség

Reviczky Gábor színművész
Márton Áron Társaság
Gloria Victis Alapítvány
Magyar Vár Alapítvány
Hun Fokos Szövetség
Ősbuda Várvédő Egyesület

A nyilatkozatot a rendezvényen való megjelenésükkel támogatták:
Professzorok Batthyány Köre