Kezdőlap arrow Rendezvények arrow Találkozó a nemzet tagjainak lelki és közjogi egységéért
Találkozó a nemzet tagjainak lelki és közjogi egységéért PDF Nyomtatás E-mail

Összetartozunk!

Mondjuk ki végre együtt: Összetartozunk!

Találkozunk december 10-én, vasárnap 11 órakor a szentendrei hév Tímár utcai megállójánál az '56-os zászlónál.

Honfitársaink!

A Kárpát medence legnagyobb lélekszámú népe a magyar.

Sokan vagyunk, sokfélék, sokféle fájdalommal teltek.

Száz évek óta próbálnak széttagolni minket országhatárok. Vannak köztünk gazdagok, és vannak nagyon szegények. Különbözhet vallásunk, pártpolitikai meggyőződésünk, nemzetiségi gyökereink. Ugyanúgy boldogulni szeretnének azok, akik egy végigdolgozott élet után nyugdíjas éveiket élik, mint akik pályakezdő, vagy éppen még tanulmányaikat folytató fiatalként jövőjükért, megélhetésükért aggódnak.

A 2004. december 5-ei népszavazás ennek a sokféle, mesterségesen gerjesztett széttagoltságnak a jelképévé vált, utóélete pedig tovább mélyítette a magyar társadalom megosztottságát. Sürgető kényszer, hogy erre közös, méltó választ adjunk.

Mondjuk ki végre együtt: Összetartozunk!

Mindnyájan egyenjogú tagjai vagyunk a nemzetnek: véleményünk van, és beleszólási jogunk a nemzet ügyeibe!

E célból hívunk mindenkit, aki az összetartozás-érzést kinyilvánítani szeretné december 10-én vasárnap 11 órára Budapestre, a Duna partra, a Szentendrei hév Tímár utcai megállójánál álló 56-os zászlóhoz ( budai oldal, az Árpád és a Margit híd között ).

Az ünnepség rövid műsorral kezdődik, meghívott vendégeink Makovecz Imre építész, Molnár V. József néplélekrajz-kutató és Dr. Szűrös Mátyás, a Magyar Köztársaság volt elnöke.

A déli harangszó felcsendülésekor a megjelentek magukkal hozott földjeiből egy dombot kezdünk el emelni, a Haza Dombját. Ezért, hogy az ünnepségnek mindenki cselekvő részese lehessen, arra kérjük a felkerekedőket, hogy lakóhelyükről szedjenek egy marék földet, és személyesen, vagy településüket megjelenítő közösségként hozzák el. Kérjük továbbá, hogy hozzanak magukkal lehetőleg nemzeti színű szalagot, valamint hogy községe, városa nevét ki-ki előzetesen jelezze, szeretnénk valamennyit a helyszínen bejelenteni, majd agyagtáblákon megörökíteni. A halom építése alatt tájegységeinkre jellemző hagyományunk szólal meg, lehetőleg közös énekszóval. Ebben az Egyszólam együttes, Berecz András, Dsupin Pál, Fábián Éva, Juhász Zoltán és Sáringer Kálmán lesz segítségünkre.

Legyen december 10.-e a Magyar Együvé Tartozás napja

Hagyományt szeretnénk teremteni, a Közösség hagyományát, amely mostantól minden december elején emlékeztet bennünket egymásrautaltságunkra.