Kezdőlap arrow Ajánlott írások, érdekességek arrow Ki használ mérgező gázt Szíriában?
Ki használ mérgező gázt Szíriában? PDF Nyomtatás E-mail

Ki használ mérgező gázt Szíriában?

Peter Voegeli interjúja Günther Meyer professzorral

P.V.: A szél megfordult. Egyre jobban szembefúj a szíriai felkelőkkel. Azzal vádolják őket, hogy ők használták a mérgező gáz-fegyvert és nem az Asszad-kormány. Günther Meyer professzor vezeti Mayence-ben a Johannes Guttenberg Egyetemen az „Arab Világ Kutatásának Központját”. Kitartóan védi azt a felfogást, hogy a felkelők és nem az Asszad-kormány használta a toxikus gázt.  Azt kérdeztem tőle: hogyan lehet Ön annyira biztos ebben innen Mayence-ból?

G.M.: Teljes lehetetlenség feltételezni, hogy a jelen helyzetben a kormánycsapatok mérgező gázt használnának. A rezsim területnyerésben van, az Asszad fegyveres erői elsőrangú tűzerőt képviselnek. Célratartóan képesek támadni a felkelőket konvencionális fegyverekkel, tüzérségükkel, légierejükkel, harci gépeikkel. Ezért egy ilyen helyzetben ejtenünk kell azt a gondolatot, hogy a rezsimnek megérné belemenni a mérgezőgáz használatának kockázatába, különösen, ha tekintetbe vesszük annak a veszélyét, hogy egy szélirány-változás saját soraira irányíthatja a gázt.

P.V.: Amit mond, az annak a feltételezésnek alapján történik, hogy a kormány racionális módon cselekszik, vagyis hogy Asszad, bár diktátor, ésszerűen jár el.

G.M.: Semmi okunk nincs feltételezni, hogy Asszad irracionális húzásokat tenne. Nem rég fejtette ki ő egy interjúban: „Biztos, hogy nem tesszük lehetővé ellenfeleinknek, hogy átvonszoljanak minket a vörös vonalon”. Ez az a vörös vonal, amelyet Obama fektetett le: ha a szír rezsim mérgező gázt vet be saját népe ellen, ez az Egyesület Államok részéről következményekkel fog járni és határozottan kiváltja Szíria katonai megtámadását. Ebben egyedül Basar el-Asszad ellenfelei érdekeltek.

P.V.: Vajon Asszad nem reménykedhet abban, hogy mobilizálja támogatóit, ha Amerika beavatkozik Szíriában?

G.M.: Itt nekünk bele kell gondolnunik az Obama kormányzat perspektívájába. Végig kell elemeznünk, hogy milyen következményekkel járna egy repülési tilalmi zóna felállítása, a felkelők nagy mértékű fegyverrel való ellátása és a rezsim teljes megdöntése. Ugyanis akkor kialakulna egy hatalmi űr, amelyet a felkelők töltenek be, nevezetesen az al-Nuszra Front, a dzsihádisták, az al-Kaida partizánok, akik nem haboznának kitölteni ezt a hatalmi űrt. Ezektől a terrorista csoportoktól való félelme az egyik fő oka annak, hogy Obama nem akar mindenáron katonailag beavatkozni Szíriában.

P.V.: De akkor miért van, hogy az ENSZ Szíriával foglalkozó független bizottsága is annyira szkeptikus, nem csak az amerikaiak?

G.M.: A bizottság egyik kiemelkedő tagjának tanúsága szerint, aki nem más, mint Carla del Ponte, minden jel arra mutat, hogy a felkelők felelősek a vegyi fegyverek használatáért. És ez elég nyilvánvaló, ha elemezzük a konkrét helyzetet, vagyis a mérgező gáz bevetését Khan el-Aszalban, Aleppótól északra, ahol 27 személyt öltek meg. Egy kormányoldalon lévő falut ért támadás mérgező vegyi anyagokkal. A legtöbb helyben lakó síita, akiket a felkelő szunniták ostromolnak. A halottak között találni kormánypárti katonákat is. Az pedig minden logikával szembemegy, hogy a kormánycsapatok harcigázzal támadjanak egy olyan helyiséget, amelyet ellenőrzésük alatt tartanak. Csakis a felkelők lehetnek felelősek ezért a támadásért.

P.V.: Mi a véleménye, a felkelők hol szereztek be vegyi gázt?

G.M.: A Guardian gondos kutatást végzett és arra az eredményre jutott, hogy egy vegyi anyagot tartalmazó töltettel kis rakéta került kilövésre Bab településről, amelyik közvetlenül a török határ mellett fekszik. Ez a hely az al-Kaidával szövetséges dzsihádista al-Nuszra Front bástyája. A nyugati titkosszolgálatok mindig is hangsúlyozták, hogy a vegyi fegyver- lerakatok mindaddig biztonságban vannak, amíg az Asszad-rezsim van hatalmon. Ezért kizárható, hogy ezek a vegyi fegyverek megtalálták volna az utat a felkelőkhöz. Teljesen természetes, hogy ezek a szomszédos török területről a nyitott határon át kerültek az al-Nuszra Front kezébe.

P.V.: Ez persze felveti a kérdést, hogy Törökország küldene mérgesgázt a felkelőknek, bár szövetsége van az USA-val, amelyik ellenzi ezt?

G.M.: Minden esetre fennáll a gyanú és csak megerősíti az a tény, hogy Erdogan miniszterelnök megerősítette, hogy a török titkosszolgálatok rendelkeznek a 200 lövedékből visszamaradt toxikus gázmaradványokkal, amelyet szerinte a szíriai rezsim vetett be. Amennyiben ténylegesen 200 lövedék került felhasználásra, ez százaknak, sőt ezreknek a halálát okozta volna, de ehhez fogható adat nincs. A következmények, amelyeket megfigyeltek relatíve kisebbek, az úgynevezett szarin gázzal történt támadás következményeként. Mindez arra késztet, hogy azt gondoljam, itt egy hatalmas propaganda akció van, amelynek célja növelni a nyomást Obamán Erdogan várható washingtoni tárgyalásai előtt.

P.V.: A felkelők összetétele eléggé homályos. Kik használhatták a toxikus gázt?

G.M.: Az al-Nuszra Front tagjai a legjobban szervezettek. Különféle becslések szerint legkevesebb 600 dzsihádista támogatását élvezik, akik egészében európai országokból származnak éppúgy, mint a jelentős számú Al-Kaida fegyveres, akik Irakból és nagy számú más iszlám országból szivárogtak át. Ezek a csoportok nagyon jól szervezettek média szempontból is. Nekik kifejezett érdekük megjeleníteni az Asszad-rezsimet, mint ami felelős a vegyi fegyverek bevetéséért. Nagyon is tudatában vannak, hogy a rezsim az utóbbi időben teret nyert és hogy a felkelők vesztésre állnak. El vannak határozva, hogy megfordítsák ezt a helyzetet és hogy átlökjék a rezsimet a vörös vonalon a mérgező gáz használatával; a felkelők számára pedig könnyű beszerezni vegyi fegyvereket.

A cikk megjelenése SRF, 2013.05.16.

Kelemen András fordítása, Budapest, 2013. szeptember 2.