Kezdőlap arrow Nyilatkozatok arrow Felhívás a szerbiai magyarellenes támadások ügyében
Felhívás a szerbiai magyarellenes támadások ügyében PDF Nyomtatás E-mail

Felhívás a szerbiai magyarellenes támadások ügyében

Immár úgy látszik, hogy a január végi magyar-ellenes támadásokkal a magyarok kiűzetésének újabb hulláma indult el a Délvidéken. Temerin után Óbecse, Újvidék, és most Szabadka következett. Folyamatos tapasztalatunk az, hogy a szerbiai magyar-ellenes támadások évtizedes ismétlődő sorozatának nem akar végeszakadni. Pedig a nemzeti kisebbség elleni támadásokkal már 2004-ben foglalkozott az Európai Parlament és 2008-ban az Európa Tanács, rámutatva az embertelenségek megszűntetésének demokratikus eszközeire.

A két nép békés jövője érdekében február 4-i nyílt levelünkben  felkértük a magyarországi Szerb Országos Önkormányzatot és a Magyarországon élő jóérzésű szerb embereket, hogy a civil társadalom eszközeivel adjanak hangot annak az igénynek, hogy biztosítsa végre a szerb kormány az etnikai alapú incidensek hatékony kivizsgálását és a vonatkozó jogszabályok következetes alkalmazását az elkövetők ellen. Segítsen megértetni a szerb kormánnyal és közvéleménnyel, hogy a jószomszédság lehetősége vész el Szerbia számára épp akkor, amikor a Szerbiáról szóló országjelentés fekszik az Európai Parlament asztalán.

Nyílt levelünk visszhangtalan maradt. Ennyire hiányzik a kisebbségek közötti szolidaritás Magyarországon?

Budapest, 2013. február 21.                  dr. Kelemen András

a Magyarországért Kulturális Egyesület elnöke,