Kezdőlap arrow Nyilatkozatok arrow Zárónyilatkozat
Zárónyilatkozat PDF Nyomtatás E-mail

Felhívás

Magyarország önbecsüléssel és önérzettel rendelkező jogállamként elvárja, hogy szabályait minden hazai és külföldi személy, szervezet és más államok is tiszteletben tartsák. Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor jövője, létezése függ e jogkövető magatartástól, amikor stratégiai értékei forognak kockán. Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a termőföld, amely életünk alapját és egyúttal hazánk területét is jelenti.

A termőföld külföldiek és gazdasági társaságok általi megszerzését tiltó rendelkezések fenntarthatósága az EU-csatlakozás miatt rövidesen lejár. A jelenleg fennálló korlátozásokat „zsebszerződésekkel” kijátsszák. Törvényalkotási munkával nyilvánvalóvá kell tenni azt, hogy ezek a szerződések semmisek és valódi tulajdonszerzéshez soha, semmi esetre sem vezethetnek!

Az esetleges ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés, feljegyzés stb. ténye sem legalizálhatja a törvénytelen jogügyleteket.

Üdvözöljük, hogy a Kormány egy-két esetben hatékony fellépést mutatott, kinyilvánította rendrakási szándékát ezen a területen. Azt várjuk, hogy megtorpanás és megalkuvás nélkül hajtsa végre ezt a feladatot, amely a magyar jövő szempontjából talán a legmeghatározóbb sorskérdés. Ehhez a rendrakáshoz mások mellett a társadalmi hátteret a Felhívás aláírói és a hozzá csatlakozók biztosítják.

Adjon az állam törvényekkel összehangolt feladatokat - a számba vett „zsebszerződés” típusok és a tapasztalt rendellenességek alapján - mindazoknak, akik tehetnek valamit ezen a területen! Nemzeti érdekünk érvényesítése során el kell menni a jogállam biztosította szélső határokig.

A jogszabályi környezet megfelelő változtatása mellett nem kerülhető el az esetről-esetre történő feltáró vizsgálat, amely végrehajtására felelős állami szervezetet kell kijelölni; erre az erős jogosítványokkal ellátott, vezetésében megerősített Nemzeti Földalap alkalmas lehet.

Ezek a szükséges, de nem elégséges változtatások meg kell, hogy akadályozzák a „zsebszerződések” legalizálását, és lehetővé kell tenniük, hogy a nemzeti rendelkezésünk alá visszakerülő termőföldeket a helyi gazdálkodók és közösségeik irányába újra hasznosíthassuk. A földtörvénynek, az üzemméret-szabályozásnak és a földvédelmi rendelkezéseknek biztosítaniuk kell, hogy a termőföld ne a tőkebefektetők vagyonát szaporítsa, hanem az egészséges helyi társadalom életét biztosítsa hosszútávon.

A kiemelkedő társadalmi érdekre való tekintettel a rendezés eredményességének biztosítéka lehet a most alakuló földtörvényben szereplő földbizottságok helyi megszervezése, munkakörükbe vonva a „zsebszerződések” helyi felügyeletét.

Az utolsó pillanatban vagyunk, az előttünk álló két év évtizedekre-évszázadokra eldöntheti a magyar vidék és ezzel Magyarország sorsát!

Még semmi nem veszett el! Akarat, erő, elszántság, hazaszeretet és valamennyi gyorsan megforduló pénz kell ahhoz, hogy céljaink megvalósuljanak.

Mosonmagyaróvár, 2012. június 16.

Magyarországért Egyesület                                       Gy-M-S megyei Agrárkamara